TERASY NAD TÁBOREM

Poté, co jsem pro mladou rodinu navrhla interiér jejich dvoupodlažního bytu, mě požádali o spolupráci na návrhu jejich dvou teras. Spodní terasa se nachází vedle obývacího pokoje spojeného s kuchyní a slouží k odpočinku s kávou nebo vínem. Pomocí schodiště je spojena s velmi prostornou střešní terasou, která má sloužit k odpočinku a užívání zejména v letním období. Od developera jsme měli už hotovou betonovou dlažbu a poměrně výraznou fasádu ve žluté a modré, kterou jsme s ohledem na jednotný vzhled celé budovy nechtěli narušovat. Snažili jsme se proto terasy udělat stylově velmi jednoduché a důraz jsme kladli na pohodlnost užívání. Terasa u obývacího pokoje byla z výstavby poměrně nešťastně předělena kovovým schodištěm, její prostor jsme proto rozdělili na dvě části. Část slouží jako posezení kryté stínící plachtou, pod schody jsme pak umístili zákoutí pro odpočinek v zeleni a pěstování kuchyňských bylinek, popínavek nebo keřů. Střešní terasa byla na přání majitelů pro zajištění soukromí odstíněna od okolí pomocí hliníkové pergoly. Soukromí jsme akcentovali také použitím zeleně u zábradlí. Na terasu jsme umístili na míru vyráběnou pohovku, za níž se skryl nevětší technický oříšek celého projektu – prostor pro ukládání velkého množství polstrování. Původně žlutá zídka bude obložena tepelně upraveným dřevem thermowood, které bude také na pohovce. Na terase jsme vytvořili také zázemí pro slunění, pobyt ve vířivce a večerní posezení s rodinou a přáteli u ohně. Z obou teras je krásný výhled do okolní přírody a díky západní orientaci si majitelé mohou denně užívat pohled na zapadající slunce.

© Copyright 2021 Interiérová laboratoř | návrhy interiérů

Vytvořili v